Vrei să-i oferi tot ce-i mai bun prichindelului tău, care descoperă lumea din jur prin jocuri, sunete, forme, culori. Amenajarea unui loc de joacă în camera copilului este o idee minunată pentru a stimula creativitatea și activitatea fizică. Iată cum să-i creezi un spațiu de joacă sigur și distractiv, în confortul propriului cămin:
Alege locul potrivit pentru un spațiu de joacă în camera copilului
Determină cât de mult spațiu este disponibil. Acest lucru te va ajuta să planifici ce tip de jucării și mobilier poți include. Alege o zonă a camerei care primește multă lumină naturală. Lumina soarelui este benefică și face spațiul mai plăcut, atât pentru lecții, cât și pentru jocuri în camera copilului.
Este bine să trasezi clar limitele zona de joacă, față de locurile pentru studiu sau odihnă. Acest lucru îl ajută pe copil să facă distincția între diferitele activități și momente ale zilei. Poți să utilizezi plăci HDF și PFL pentru elemente de mobilier, cu rol de separatoare sau paravane decorative. Aceste materiale pentru amenajări interioare îți oferă flexibilitate în delimitarea locului de joacă, sunt rezistente la uzură, zgârieturi, lovituri, frecare și au caracteristici excelente de prelucrare.
Creează o zonă tematică cu mobilier multifuncțional
Mai întâi de toate, decide care va fi tema locului de joacă. Poate fi vorba despre spațiul cosmic, animalele din junglă, eroii din povești, personajele preferate din filme și seriale. Uită-te la spațiul disponibil și imaginează-ți cum ar putea fi aranjat pentru a se potrivi cu tema aleasă. Încurajează prichindelul să participe la alegerea temei și la decorarea spațiului de joacă, pentru a-i cultiva interesul față de activitățile de construcție, reparații și amenajări interioare.
Gândește unde ar merge cel mai bine patul, zona de studiu și spațiul de depozitare, ca să rămână loc și pentru jocuri, jucării, plușuri, fotolii puf ș.a. Caută piese de mobilier multifuncțional, ce oferă un plus de confort și încurajează creativitatea, abordările out of the box, integrarea jocului în activitățile de zi cu zi. De exemplu, poți să instalezi un pat cu sertare pentru depozitare, dulapuri modulare sau cutii de jucării care pot fi folosite și ca scaune sau mese.
Alege culori și decorațiuni interioare pentru camera copilului, care să urmeze tema aleasă. De exemplu, pentru o adevărată aventură spațială, poți folosi tapet cu stele sau planete, covorașe care imită suprafața Lunii și corpuri de iluminat care amintesc de corpuri cerești. Folosește spațiul de depozitare integrat în mobilier, pentru a menține ordinea și pentru a face curățenia mai ușoară.
Include elemente interactive și educative
Folosește la amenajarea locului de joacă în camera copilului seturi educative care încurajează învățarea și dezvoltarea abilităților. Tablele magnetice, literele și cifrele mari, jucăriile interactive sunt opțiuni recomandate, în funcție de vârsta juniorului tău. Poți utiliza covoare moderne pentru copii, covoare puzzle, mochetă cu model creativ ș.a.
Include și un spațiu pentru desen, pictură și alte activități creative. O tablă de scris sau o masă pentru meșteșuguri completează acest mic univers în care micul prinț sau drăgălașa prințesă urmează să se joace, să creeze, să viseze lumi imaginare, cu personaje fantastice.
Asigură-te că locul de joacă este sigur pentru copil
Așează covoare antiderapante pe podea, pentru a amortiza căderile și pentru a preveni alunecările. Acestea sunt esențiale mai ales în zonele de joacă activă. Asigură-te că toate piesele de mobilier, cum ar fi rafturile și dulapurile, sunt bine ancorate de perete, pentru a preveni răsturnarea accidentală.
Folosește kituri de prindere a mobilierului, bandă de protecție, sisteme de siguranță și elemente de protecție pentru colțuri mobilă. Folosește numai materiale și vopsele non-toxice pentru amenajarea locului de joacă din camera copilului.
Asigură suficient spațiu liber, pentru ca prichindelul să se poată juca fără a se lovi de mobilier sau alte obiecte. Astfel, vei reuși să-i creezi un loc unde se va distra, se va relaxa și va învăța cu plăcere, mereu în siguranță.