Casa proprie cu grădina plină de flori este visul tău încă din copilăria petrecută la bloc. Acum ai terenul și ești hotărât să o construiești. Îți dorești că treci cât mai repede peste perioada de șantier, să ai cât mai puține bătăi de cap, iar costurile de întreținere ce vor urma să nu te aducă în pragul depresiei. Începi să te documentezi și descoperi că ai de ales între mai multe variante. Primul gând este să mergi pe calea bătătorită, cu beton sau cărămidă, că așa zice lumea. Dar descoperi că poți construi și cu lemn, iar ideea folosirii unui material cald și natural pentru structura casei te atrage din tot mai mult. Mai ales că lemnul este folosit din ce în ce mai mult în domeniul construcțiilor datorită avantajelor, atât din perioada de șantier, cât și din cea de exploatare. Iată doar câteva dintre ele:
Se ridică repede, iar șantierul este mult mai curat
Cum vi se pare un timp construcție case din lemn sub o săptămână? Nu, nu este o greșeală! O casă pe structură de lemn de 100 mp, pe un nivel, poate fi ridicată în mai puțin de o săptămână. Sunt două motive principale care fac posibilă această performanță. Primul este folosirea unor structuri de mari dimensiuni care sunt realizate în fabrica constructorului. Prefabricarea elementelor la adăpost de capriciile vremii permite o activitate continuă și constantă. Se fac astfel pereți și planșee care pe șantier doar se montează. În fabrică se folosesc utilaje foarte performante, imposibil de folosit pe șantier, rezultând elemente prelucrate cu precizie milimetrică, care se asamblează repede și sigur pe șantier.
Al doilea motiv este lipsa materialelor umede (ciment, beton, mortar) care au nevoie de timp pentru întărire și uscare. Elementele prefabricare sunt cadre din stâlpi și dulapi din lemn, rigidizate cu panouri cu rol structural. Asamblarea lor nu implică materialele umede astfel că nu este nevoie de timp de așteptare, iar finisarea pereților poate începe imediat după ridicarea casei.
Fundația este mai ieftină
Lemnul este un material rezistent, dar ușor. Ca să va faceți o idee, lemnul de pin are greutatea specifică 550 kg/mc, iar greutatea specifică e betonului pentru construcții este între 2200 și 2400 kg/mc. Drept urmare, casa va fi mai ușoară și va avea nevoie de o fundație mai simplă ceea ce va reduce costurile.
O consecință a faptului că lemnul este ușor și rezistent este suprafața utilă mai mare decât a caselor cu aceeași amprentă la sol, dar construite din alte materiale. Explicația este că, pentru a ajunge la rezistența necesară, pereții construiți cu lemn vor fi mai subțiri. De aici și diferența de suprafață utilă care nu este deloc de neglijat.
Costurile sunt mult mai bine controlate
Costul unei structuri din lemn este stabilit din faza de proiectare și rămâne neschimbat în faza de șantier, fără saci de materiale în plus. Felul și numărul elementelor din lemn este foarte clar definit de proiectul de structură și nu poate varia decât dacă apar modificări de proiect. Orice modificare apărută pe șantier față de costul stabilit inițial va da naștere la suspiciuni. Astfel, costurile sunt mult mai ușor de controlat.
Este caldă și bine izolată termic încă de când este ridicată
Felul cum sunt construiți pereții și planșeele permite montarea materialului izolator în interiorul peretelui. Cadrele din lemn rigidizate cu panouri formează o cutie. În interiorul acestei cutii este montat materialul izolator rezultând pereți calzi încă din faza de prefabricare. Imediat după ridicare, casa pe structură de lemn va fi caldă și plăcută. La această senzație contribuie și lemnul, recunoscut pentru căldură lui, precum și lipsa materialelor umede care, prin uscare, creează acea atmosferă rece și umedă specifică caselor de zidărie,
Se comportă mai bine la cutremur
Comportamentul mai bun la cutremur se datorează tot faptului că lemnul este un material ușor. Casa rezultată va fi și ea ușoară. Fizica ne spune că forța cu care un seism acționează asupra ei este direct proporțională cu greutatea. Deci o casă mai ușoară va avea de suportat o forță mai mică.
La acest comportament bun contribuie și elasticitatea lemnului, adică capacitatea lui de a reveni la forma inițială când forța care acționează încetează. Betonul și cărămida nu sunt materiale elastice.
Influență benefică asupra sănătății locuitorilor
Lemnul este un material natural, regenerabil și recuperabil. Specialiștii sunt unanim de acord că cei care locuiesc într-o casă de lemn simt influența lui pozitivă în starea de sănătate fizică și psihică, în bioritmul organismului.
Litarh, companie producătoare de case pe structură de lemn din Suceava, construiește astfel de case de 20 de ani. Proiectele, realizare atât în România, cât și în țări cu tradiție precum Norvegia, Spania, Franța, Belgia, Italia sunt dovada calităților și avantajelor acestor case, dar și a priceperii constructorului.
Sursa foto: litarh.ro